Úszóverseny

English title:

Swimming competition

Művész: Méret:
Vincze Dénes B2 (cca. 50 x 70 cm)
Év: Állapot:
1956 Kiváló, hajtásnyomokkal, néhány apró szakadással körbe a széleknél.
Technika:
Papír, offset.

Ár: 35000 Ft


Leírás:

Sport plakát az 1950-es évekből. A plakáton nincs feltüntetve időpont vagy helyszín, a rendezvényen belüli adott esemény részleteit az alul látható üresen hagyott felületre irták utólag. 

Bár a kompozíció az ötvenes években készült, mégsem mutatja a szocialista-realizmus kötelező jegyeit. A plakát szerzője, Vincze Dénes, kerülte az 1949 és 1956 közötti magyar plakátművészetre erőltetett stílust. A grafikus többnyire sportplakátokat tervezett, melyeken mindig felismerhetőek egyéni stílusjegyei. Mivel a korszakban a plakáttervezők többsége kénytelen volt beleidomulni a kor erőltetetett, szovjet mintát követő esztétikai elvárásokba, ehhez a plakáthoz hasonló, egyéni jellemzőket mutató darabokat elvétve lehet fellfedezni. 

Ez a festményszerű darab azt a pillanatot kapja el, amikor az úszó a rajtkőről készül elrugaszkodni. Erős színekkel rajzolt alakja kiemelkedik a szürkéskék háttérből, ahol a többi úszó és egy műugró látható. A háttér részletei is kidolgozottak, a kontrasztot színekkel érte el a  szerző. Mivel több sportág is megjelenik a plakkáton, feltehető, hogy nem kizárólag úszóbajnokságot hirdetett a darab, hanem egy vízisport bajnokságát. 

 

Hasonló plakátok


Szepes be%cc%81la   ii. orsza%cc%81gos sportnapok   sportolj velu%cc%88nk 1966 eredeti magyar sport plaka%cc%81t
Denver broncos 1970 nlf collectors series eredeti sport plaka%cc%81t
New york jets nfl 1972 original american sport poster
75 e%cc%81ves a ferencva%cc%81rosi torna club 1974 eredeti re%cc%81gi magyar sport plaka%cc%81t