Kádár Katalin

1951 -

Kádár Katalin grafikusművész, illusztrátor és festő, aki az 1970-es években kezdte a pályáját. Szülei, Kádár György és Túry Mária szintén művészek. 1969-ben érettségizett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, Balogh István, Zala Tibor, Gacs Gábor és Bognár Árpád növendékeként. Ezt követően a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett 1973-ban Zelenák Crescencia, Barcsay Jenő, Kádár György és Tamássi Zoltán tanítványaként.

Az alkalmazott grafika számos műfajában dolgozott. Tervezett emblémákat, plakátokat, televíziós és diafilmeket, kiállítás-grafikát, illusztrációkat, gyerekjátékokat, képeslapokat. 1980 óta főként autonóm grafikával foglalkozik, de fest és fotózik is.

Részt vesz a zsennyei és a neumarkti művésztelep munkájában. Első kiállítását 1982-ben rendezte. Állandó résztvevője a hazai és külföldi csoportos grafikai tárlatoknak. Legfontosabb kiállításai: Stockholm, 2000, Budapest, 2004, Szekszárd, 2005. Művei megtalálhatók számos hazai és külföldi múzeum grafikai gyűjteményében.

Plakátművészként az 1970-es és 1980-as években volt leginkább aktív, film- és eseményplakátokat tervezett.