A Társaság - Képes heti folyóirat - Egyes szám 40 fillér plakát

English title:

The Company - Illustrated Journal - First Issue

Művész: Méret:
Bíró Mihály Háború előtti 1 ív (cca. 63 x 95 cm)
Év: Állapot:
1914 Majdnem hibátlan, vászonra kasírozva.
Technika:
Papír, litográfia.

Ár: 1155000 Ft


Leírás:

Eredeti magyar Biró Mihály kereskedelmi plakát 1914-ből. 

A Társaság egy képes irodalmi és kulturális hetilap volt, amit ezen a plakáton Biró egy ágyúra támaszkodó katona kezében ábrázolt. A képi üzenet tudatja a közönséggel, hogy a kultúra és az irodalom mellett az újság aktuális témákkal is foglalkozott, aminél 1914-ben nem jelenthetett mást, mint a háborút. Az első világháború idején a társadalom minden lengte be az emberek hétköznapjait, így nem véletlen, hogy Biró ilyen kontextusban jelenített meg egy kulturális magazint. A kompozíció azon kívül, hogy az aktuális helyzetben jeleníti meg a reklámozott terméket, azt is sejteti, hogy még a harctéren küzdő katonák is érdeklődéssel olvassák kikapcsolódás végett a magazint.  

Biró Mihály neve egy új műfaj, a politikai plakát megalkotása eredményeképpen vált világ szinten ismertté. A legismertebb munkás osztály szimbólumok is az ő nevéhez kapcsolódnak (vörös kalapácsos ember, vörös ököl, munkás óriás). A szerző különleges tehetsége ezen a plakáton is megnyilvánul. Abban az időben az újságokat hirdető plakátok jellemzően történetmesélő stílusban készültek, sokkal játékosabbak voltak, de Biró itt is egy monumentális, magával ragadó megjelenítést alkalmazott. A katonát alulról ábrázolta, amitől még nagyobbnak tűnik. A színvilág tekintetében a barna különböző árnyalatait használta az uniformis elegáns pasztel kékjével vegyítve. A színek egyensúlyát olyan kis részletekkel éri el, mint a füvőn, vagy az ágyún tükröződő kékek. A fehér kiemelések a kardon és az újságon szinte kiaugranak a kompozícióból, akárcsak az újság címe és a plakát alján lévő kapcsolódó információk. Ezzel a módszerrel a művész tudatosan irányította a néző figyelmét a hirdetés szempontjából legfontosabb információkat hordozó elemekre. 

 

Hasonló plakátok


Vas kertibu%cc%81torok kereskedelmi plaka%cc%81t 1
Photo
Unicum
Carl kunst   bilgeri skiing equipment 1910s german commercial sport poster
Lehar
Miklos vadasz   azt est newspaper 1915 vintage hungarian advertising poster wwi
Miklos vadasz   azt est newspaper 1915 vintage hungarian advertising poster wwi
Suggestions and provisions in case of hostile air raids 1917 vintage hungarian safety propaganda poster wwi world war i
30. otto rohr at the capital orfeum hungarian vintage poster
15
Kereszte%cc%81ny nemzeti egyesu%cc%88le%cc%81s pa%cc%81rtja
Bartos   szabo%cc%81 ferenc fe%cc%81le szegedi szala%cc%81mi 1920 as e%cc%81vek eredeti re%cc%81gi magyar kereskedelmi plaka%cc%81t