Az Est napilap

English title:

Az Est newspaper

Művész: Méret:
Vadász Miklós Háború előtti 1 ív (cca. 63 x 95 cm)
Év: Állapot:
1915 Kiváló, vászonra kasírozva, enyhe hajtásnyomokkal és gyűrődésekkel.
Technika:
Papír, litográfia.

Ár: 1155000 Ft


Leírás:

Az Est Újságot hirdető plakátot Vadász Miklós tervezte 1915-ben. 

Az egyíves keresekedelmi plakát a kor egyik legjelentősebb újságját, az Estet reklámozza. A kompozíció az I. Világháború idején készült, és korra jellemző módon romantikus színezetben tünteti fel a háborút. A plakátot többször reprodukálták. 

Az Est újság alapítása Surányi József nevéhez fűződik, ami harminc évvel születése után már a legnépszerűbb lapok között tudhatta magát. Az Est népszerűsége okán született meg egy újfajta újságterjesztési mód, mivel komoly logisztika kiépítésére volt szükség. Ekkor kezdtődött el utcai hírlap árusítás, de az Esthez kapcsolódik a hagyományos újságsémák elhagyása és egy új stílus megfoganása is. A lap mind tartalmi, mind formai szempontból újítónak számított egy modern és bátor hangvétellel, ami igyekezett mindig távol maradni a politikától. A rövid, lényegre törő cikkeknek köszönhetően sikeresen jutott el szélesebb közönséghez, és sokszor hozzájárult az olvasók véleményének formálásához. 

A lap egyik legfőbb erőssége volt, hogy megbízható és friss híreket közölt a képzett írók és riportelek tollából. A kor fontos publicistái mellett népszerű írók is jelentettek meg írásokat, mint például Molnár Ferenc, Bródy Sándor, Heltai Jenő vagy Móricz Zsigmond. A tipográfia és a cím terveit az alkalmazott művész és díszlettervező Falusi Elek készítette. Az újságot hirdető plakátokat olyan neves művészek készítették, mint Pólya Tibor, Herman Lipót vagy, mit ezt a darabot, Vadász Miklós. 

A magazin rendkívül sikeres volt, folyamatosan emelkedett az eladott példányok száma, sőt a világháború idején a külföldi sajtó is sokszor hivatkozott rá, mint hiteles forrásra. A háborút követően, 1919-ben a Tanácsköztársaság idején a lapot más újságokkal együtt betiltották, majd a rendszer összeomlása után ismét kiadták és egészen 1944-ig működött. 

 

Hasonló plakátok


Vas kertibu%cc%81torok kereskedelmi plaka%cc%81t 1
Photo
Unicum
Carl kunst   bilgeri skiing equipment 1910s german commercial sport poster
Biro mihaly a tarsasag the company newspaper 1914 hungarian vintage poster
Biro mihaly a tarsasag the company newspaper 1914 hungarian vintage poster
Lehar
Suggestions and provisions in case of hostile air raids 1917 vintage hungarian safety propaganda poster wwi world war i
30. otto rohr at the capital orfeum hungarian vintage poster
15
Kereszte%cc%81ny nemzeti egyesu%cc%88le%cc%81s pa%cc%81rtja
Bartos   szabo%cc%81 ferenc fe%cc%81le szegedi szala%cc%81mi 1920 as e%cc%81vek eredeti re%cc%81gi magyar kereskedelmi plaka%cc%81t