Balatonföldvár - A Balaton legkultúráltabb fürdőhelye

English title:

Balatonföldvár villa parcel plots

Művész: Méret:
Biczó András Háború előtti 1 ív (cca. 63 x 95 cm)
Év: Állapot:
1930 körül Kicáló állapotban, restaurált, japán papírra kasírozva.
Technika:
Papír, litográfia.

Ár: 1500000 Ft


Leírás:

A plakát a ma is népszerű a Balaton déli oldalán fekvő Balatonföldvárat népszerűsítette. A balatoni régió már a 18-19. században nagy népszerűségnek örvendett, bár először nem a tó vize vonzotta az embereket, hanem a térségben fellelhető gyógyvizek. Balatonföldváron az 1820-as években épültek az első fürdők, amit a kor híres politikusai látogattak, bár már ebben az időben is az igazán gazdag rétegek a külföldi utazásokat találták a szociális státuszuk szempontjából kellően reprezentatívnak. A helyi turizmus fellendülését 1861-ben a Budapestet Balatonnal összekötő vonatpálya megépítése hozta. A századfordulón már Balatonföldvár a legnépszerűbb üdülőhely volt. 

A plakát az 1930-as évekbeli Balatonföldvárról állítja: a Balaton legkulturáltabb fürdőhelye. A kompozíció egy kedves jelenetet mutat be, egy anyát a gyermekével a parton az akkoriban divatos fürdőruhákban. A háttérben vitorlások láthatóak és a balatoni táj, az északi oldal hegyei. 

A plakát az Art Deco stílus jegyeit mutatja. Ez a stílus a világon mindenhol jelen volt ekkoriban, nyugaton jazz korszaknak is nevezték. Az irányzatra jellemző klasszikus elegancia megjelent a divatban, az autótervezésben, a filmekben és a grafikában is. 

Magyarországon, a plakát szerzője Biczó András igen népszerű volt ebben az időszakban. Munkáit a játékosság és a humor jellemzi, vidám és színes pillanatokat jelenített meg realista stílusban. A plakáttervezés mellett könyveket is illusztrált, könyvborítókat tervezett.

Ez a plakát valemelyest eltér Biczó többi munkájától, mivel itt nem a humor, hanem a hangulat teszi magával ragadóvá a darabot. Bár a kompozíció realista stílusban készült, az ábrázolásmód kissé stilizált, amivel a művész elérte a tökéletes Art Deco hatást. A plakáton szereplő anyuka és gyerek megjelenése, a hajviselet és a fürdőruha, a kalap stílusa is a korra jellemző divatot mutatják. A plakát színes, de nem túlzottan élénk, a színek és formák harmonikus váltakozása eleganciát kölcsönöz. Az ég és a víz színe a kék különböző árnyalatait mutatja, a kék szín pedig visszatér a törülközőn, a labdán a fürdőruhákon és a háttérben lévő figurákon is, ami tökéletes egyensúlyt teremt. Kevésbé jelentősek, de megjelenis a sárga, zöld, barna, szürke és fehér is. Az egyetlen élénk szín a gyerek piros fürdőruhája, a labda néhány játék, amik foltokként jelennek meg a kompozíción, és játékosságot visznek bele.

A plakát fotókra emlékeztető jellege arra engednek következtetni, hogy Biczó fénykép alapján készítette. Ez akkoriban egyáltalán nem volt meglepő, tekintve, hogy az Art Deco plakátművészetre nagy hatást gyakorolt a fotográfia, emelett Biczó is előszeretettel alaklmazta a fotó eszközeit a közönség megragadására. 

A plakát a Balatonföldváron elérhető villaparcellákat hirdette, és talán hozzá is járult a település harmincas évekbeli fellendüléséhez. A plakáton említett teniszpályák és golfkurzusok, kaszinók is azt sugallják, hogy akkoriban a célközönség inkább a felsőbb osztály volt, így Gróf Andrássy és Eszterházy Pál herceg is gyakran megfordultak erre. Egy 1935-ös cikk a követekzőkről számolt be:

"A divatos európai üdülőhelyek versenyeznek, hogy Windsor hercege csak egy órát náluk töltsön. A balatoni üdülők számára ez elérhetetlen álomnak tűnt, ami most valóra válik: Windsor hercege, a korábbi angol király 14 napra Balatonföldvárra látogat feleségével... Lakosztálya felújítása már befejeződött, amit egy luxusfürdőszobával bővítette. A Földvár Yacht Club a legluxusabb yachtot foglalta le a hercegi párnak. A Fürdő Részvénytársaság szállodájának összes szobáját lefoglalták már az előkelő angol úriemberek."

Az 1930-as évek a virágzó kultúra időszaka volt, ahol az Art Deco az előkelőbb rétegek ízlését szolgálta. Biczó Balatonföldvár plakátja egy értékes történelmi relikvia, egyben kiemelkedő művészeti alkotás

 

Hasonló plakátok


Fenyes adolf   lipik slavonien thermal bath poster 1906 w
Ibusz   mahart 1966 eredeti re%cc%81gi magyar utaza%cc%81s plaka%cc%81t
Berlin 1970s original german vintage travel poster