E jelben győzünk! Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja

English title:

We Will Win in This Sign! Christian National Unions' Party

Művész: Méret:
Sándor Háború előtti 1 ív (cca. 63 x 95 cm)
Év: Állapot:
1920 Restaurált, japán papírra kasírozva.
Technika:
Papír, litográfia.

Ár: 580000 Ft


Leírás:

Magyar politikai propaganda plakát a huszas évekből. A plakát a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártját népszerűsítette, egy rövid életű konzervatív, jobboldali pártot. Szignózva: 'Sándor'. 

A Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja (KNEP) egy rövid életű politikai párt volt Magyarországon. Fennállása alatt egyetlen választáson indult, melyet megnyert. A belső feszültségek miatt a trianoni békeszerződés után a párt gyorsan meggyengült és majdnem szétesett, hogy aztán az Országos Kisgazdapárttal egyesülve létrehozza a két világháború között a nyilasok hatalomátvételéig folyamatosan kormányzó és minden választást megnyerő Egységes Pártot (forrás:wikipedia.hu).

Ez a plakát az 1920-as választásokra készült, és egyértelmű, kommunista ellenes üzenetet hordoz. A kompozíció középpontjában egy hősként ábrázolt férfi látható, ahogy győzedelmesen tartja a nemzeti zászlót, kereszttel, virággal, és szalagokkal. A mottó 'E jelben győzünk!' Nagy Konstantinra utal. Konstantin császárt Eusebius keresztény történetíró szerint a 312. október 28-án lezajlott Milvius-hídi csata előtt anyja Szent Ilona, aki buzgó keresztény volt, felkereste a táborban, és arra intette, hogy kérje az Úr segítségét a győzelemhez. Konstantin azonban elutasította anyja kérését. Éjjel azonban álmot látott. Egy nagy kereszt tűnt fel az égen, ezzel a felirattal: „E jelben győzni fogsz!” Konstantin másnap felvarratta a kereszt jelét katonái ruhájára. A labarum csúcsára pedig a római sas helyére aranykoszorúba foglalt, drágaköves Krisztus-monogram került. Ezt követően véres ütközetben legyőzte Marcus Aurelius Valerius Maxentius háromszoros túlerőben lévő seregét. Ezzel a győzelmével ő lett Nyugaton az úr (forrás:wikipedia.hu).

A plakáton megjelenő szimbólumok a párt főbb értékeire utalnak, mely legfontosabb attribútumai a nemzetiség és a kereszténység. A figura megjelenése is kifejezi a nemzeti identitás, mivel régimódi népies ruhát, kalapot és magyaros bajszot visel. A karakter egy vörös kőből készült szoborra lép, ami darabjaira hullva fekszik a földön. A szobor szintén jelképes jelentőséggel bír, hiszen a magyar proaganda pakátok nyelvezetében a monumentális vörös kalapácsos ember gyakorlatilag egyet jelentett a munkásmozgalmi eszmékkel. Ennek a plakátnak a születésekor, a Tanácsköztársaság összeomlását követően a Szovjet Köztársaságot okolta a magyar társadalom az elmúlt időszakban elszenvedett veszteségekért, így nem véletlen, hogy ez a plakát erős vizuális üzenettel fejezi ki, hogy velük, egy mindenben más, reményteljes, új korszak indulhat.  

 

Hasonló plakátok


Biro mihaly a tarsasag the company newspaper 1914 hungarian vintage poster
Lehar
Miklos vadasz   azt est newspaper 1915 vintage hungarian advertising poster wwi
Suggestions and provisions in case of hostile air raids 1917 vintage hungarian safety propaganda poster wwi world war i
15
Gyertya%cc%81ni ne%cc%81meth  gyula prevent accidents around 1935 original vintage hungarian propaganda poster
Gitta mallasz   transylvania lottery loan 1940 vintage hungarian art deco poster
Takare%cc%81kbete%cc%81tko%cc%88nyv
Otp   ge%cc%81pkocsi nyereme%cc%81ny takare%cc%81kbete%cc%81tko%cc%88nyv 1960 as e%cc%81vek eredeti magyar kereskedelmi plaka%cc%81t
92. magyar vo%cc%88ro%cc%88skereszt   tiszta va%cc%81ros  ege%cc%81szse%cc%81ges lakossa%cc%81g
90. baleset ellen ve%cc%81dekezz
Medgyes   rossz cipo%cc%8bben i%cc%81gy ja%cc%81rsz 1966 eredeti re%cc%81gi magyar munkave%cc%81delmi propaganda plaka%cc%81t