Gázhét Budapest Székesfőváros Gázművei rendezésében

English title:

Gas Week

Művész: Méret:
Ismeretlen művész Háború előtti 1 ív (cca. 63 x 95 cm)
Év: Állapot:
1926 Kiváló, enyhe hajtásnyomok, kis foltok középen.
Technika:
Papír, litográfia.

Ár: 695000 Ft


Leírás:

A kereskedelmi plakát az 1920-as években a Budapest Fővárosi Gázművek által szervezett Gázhetet hirdette. A plakát szerzője ismeretlen, de feltehetően Tuszkay Márton nevéhez köthető. 

Az 1920-as évek rengeteg változást hozott a hétköznapokba. Ekkorra már a legfontosabb nyilvános szolgáltatásokhoz és a tömegközlekedés nyújtotta előnyökhöz hozzászokott már a lakosság. Ezek kezdetben magántulajdonban voltak, de a századfordulün a főváros megvásárolta a jogokat. Ez történt a gázszolgáltatással is, aminek irányítása az 1910-es évektől Budapesthez tartozott. Ebben ez időszakban alapították meg a Gázhét eseményét.

Ekkoriban a hazai plakátművészet szintén számos változáson esett át. Ekkor vált a hirdetés egy független gazdasági és kereskedelmi szolgáltatássá, melyet a nagyobb cégek előszeretettel használtak. A századfordulón már érzékelhetőek voltak ennek a tendenciának az első jelei, de a kereskedelmi grafika az 1920-as években kezdett el rohamosan fejlődni. Ekkoriban felismerték a vásárok, és gazdasági témájú kiállítások jótékony hatását a gazdaságra, így az ezeket az eseményeket reklámozó plakátoknak is nagyobb figyelmet szenteltek. 

Ahogy ezen a plakáton is látszik, az ingyenes Gázhét a Magyar Királyi Technológiai Intézet helyiségeiben került megrendezésre (VIII. kerület, József körút 6) 1926 December 11-e és 19-e között. A hirdetés szerint a látogatóknak az esemény keretein belül a gáz gazdaságos használatának módszereit is alkalmuk lesz elsajátítani, hogy csökkenthessék a gázszámlájukat. 

Ahogy a kor kereskedelmi plakátjaira jellemző, sok szöveges információ jelenik meg, ebben az esetben a jobb oldalon, sárga, kék és piros dekoratív betűkkel. A baloldali kompozíció elárulja a plakát tervezőjének kiemelkedő művészi kvalitását. Ötletes megoldás ahogy a 'GÁZ' szóban lévő középső betű ékezete gázlánggá alakul. A gázláng mögötti fekete háttér egy ipari gáztartály sziluettjét mutatja, ami szintén hozzáad a kompozíció dekoratív jellegéhez.

A plakát jó példa az időszak kereskedelmi plakátjainak magas minőségére, újító ábrázolásmódjára. 

Hasonló plakátok


Vaszary art nouveau exhibition poster 1899
Vas kertibu%cc%81torok kereskedelmi plaka%cc%81t 1
Photo
Unicum
Carl kunst   bilgeri skiing equipment 1910s german commercial sport poster
Pest county equestrian club vintage poster
Biro mihaly a tarsasag the company newspaper 1914 hungarian vintage poster
Miklos vadasz   azt est newspaper 1915 vintage hungarian advertising poster wwi
30. otto rohr at the capital orfeum hungarian vintage poster
30. otto rohr at the capital orfeum hungarian vintage poster
Bartos   szabo%cc%81 ferenc fe%cc%81le szegedi szala%cc%81mi 1920 as e%cc%81vek eredeti re%cc%81gi magyar kereskedelmi plaka%cc%81t
Albert sebille   french line ss paris 1921 vintage french sectional view cutaway leporello