Szent István Porter sör - A jó fogás!

English title:

St. Stephen porter beer - The good catch!

Művész: Méret:
Biczó András Háború előtti 1 ív (cca. 63 x 95 cm)
Év: Állapot:
1927 Kiváló állapotban, restaurált, japán papírra kasírozva.
Technika:
Papír, litográfia.

Ár: 400000 Ft


Leírás:

2015 Augusztusától a Szent István Porter Sör 100 év után ismét kapható hazánkban, az eredeti receptúra szerint készül, így ez az 1927-es kereskedelmi plakát nemcsak egy kultúrtörténeti emlék, hanem ismét aktuális. 

A Szent István Porter a Kőbányai Polgári Sörfőzde egyik legnépszerűbb terméke volt. A sörfőzdét Tószeghy Freud Vilmos alapította 1894-ben, és már a kezdetektől különböző sörök választékát kínálták. Az 1900-as években a cég már nemzetközi népszerűségnek örvendett, és komoly export hálózatot alakítottak ki. 

A plakát szerzője Biczó András népszerű művész volt a 20. század első felében, köszönhetően többek között humoros stílusának. Vidám és színes alkotásai realista stílusban készültek, ami kedves, könnyed kompozíciókat eredményezett. Biczó a plakáttervezés mellett könyveket is illusztrált, könyvborítókat tervezett. Gyakran rajzolt népies stílusú történelmi vonatkozású karaktereket, és előszeretettel követte az adott korokra jellemző művészeti tendenciákat. 

Ez a munka jól tükrözi Biczó jellegzetes stílusát. A szerző részletesen ábrázolta a reklámozott terméket, a barna üveget, amit egy erős férfi kéz tart, élénk, sárga háttér előtt. A plakát tetején a szlogen így hangzik: "Jó fogás!", a termék neve pedig a kompozíció alján jelenik meg piros és barna betűkkel. 

A termék színes, eredeti üvegcímkéjén egy papírtekercs látható a következő szöveggel: Szent István Porter Sör - Élvezeti és Gyógysör Különlegesség - Gyártja a Köbányai Polgári Sörfőzde. A címkén gótikus betűtípus szerepel díszes iniciálékkal, a figurák pedig népies öltözetet viselnek (a férfi viselete a huszárok egyenruhájára emlékeztet). Mivel a realistán ábrázolt termék csomagolása igen összetett és díszes, nem véletlen, hogy a plakát tervezője igyekezett kevésbé zsúfolttá tenni a kompozíció többi részét. Bár Biczó nem díszítette és zsúfolta túl a plakátot, az üveget tartó férfikéz igen részletgazdagon van ábrázolva. Ez a figurális ábrázolásmód jellemző volt a szecesszióra, de nem csak ez az irányzat jelenik meg ezen a munkán. A homogén háttér a plakát sík jellegét hangsúlyozza, míg az üveget tartó kéz olyan szögből került ábrázolásra, mely kifejezetten a perspektívát emeli ki. Ezek a tulajdonságok, a reklámozott tárgy kiemelésével együtt az úgynevezett "Sachplakat" vagy "Plakatstil" stílusra jellemzőek. A németországból eredő stílus a szecessziónál egy jóval modernebb és letisztultabb vonalat képviselt az 1920-as években. 

Ezen a plakáton a modern egyszerűség vegyül a szecesszó díszességével, amit a művész sikeresen tudott teljes egyensúlyba helyezni. A művész a képi megvalósítással humorosan reagált a szolgenre.

Biczó több plakátot is tervezett a Szent István Porter sörnek, melyek mind tükrözték a művész azon képességét, hogy könnyen magával ragadta a közönséget a plakátok játékosságával és a jelemzően népies elemeket hordozó karakterével. 

 

 

Hasonló plakátok


Unicum
Bartos   szabo%cc%81 ferenc fe%cc%81le szegedi szala%cc%81mi 1920 as e%cc%81vek eredeti re%cc%81gi magyar kereskedelmi plaka%cc%81t
Biczo st. stephen porter beer 1920 hungarian poster
2. gas week vintage poster art deco
78. dreher szent ja%cc%81nos so%cc%88r
2. keglevich cognac vintage poster 1920s
10. bortnyik standard radio avant garde bauhaus modernist poster 1930
1. dux  the leading brand in bath jersey and knitwear!
22. foldes imre   gschwindt liqueur 1930s hungarian vintage poster
36. endre balint   friends of literature kassak dery 1947 hungarian poster
Stremnitzerne%cc%81   fehe%cc%81r cipo%cc%8bho%cc%88z bison dressing 1948 eredeit re%cc%81gi magyar kereskedelmi plaka%cc%81t
Napsuga%cc%81r rozsdafolt tiszti%cc%81to%cc%81 1950 es e%cc%81vek ve%cc%81ge eredeti re%cc%81gi magyar kereskedelmi plaka%cc%81t