Unicum a legjobb gyomorerősítő likőr. Zwack J. és Tsai. Budapest

English title:

Unicum the best stomach strengthener liqueur

Művész: Méret:
Ismeretlen művész Háború előtti 2 ív (cca. 95 x 126 cm)
Év: Állapot:
1909 Majdnem hibátlan.
Technika:
Papír, litográfia.

Ár: 5780000 Ft


Leírás:

A kultikus Unicum plakát a magyar kereskedelmi plakátok történetek legfontosabb darabja, a legismertebb és talán a legkedveltebb. Ez a plakát nagyon ritka, és abból a néhány darabból, ami még létezik, feltehetően ez van a legjobb állapotban. 

Az Unicum az egyik leghíresebb magyar védjegy, amely a Zwack cég tradicionális gyomorkeserű likőrjét jelöli. A likőrt 1883-ban szabadalmaztatta a Zwack János és Társa cég. Receptjének létrejöttét a gyártó 1790-re teszi. A Zwack Unicum Nyrt.-t is magába foglaló Hungaricum Klub az Unicumot hungarikumként tartja számon. Erőteljesen keserű, száraz jellegű likőr, főként aperitifként fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt. Receptje titkos, az esztergomi Prímási és Főkáptalani Levéltárban van titkos letétben. Több mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készül. A Zwack J. és Tsa.1840-ben alakult a pesti városfal Váci kapuján kívül, a mai Bajcsy-Zsilinszky út 10. sz. alatti Marokkó-udvarban. Az Unicumot 1883-ban vették lajstromba (védjegyezték) és kezdték gyártani, a mára már jól ismert gömbölyded üveggel és fehér alapon piros kereszttel. Az 1890-es évekre a gyár kinőtte önmagát, így Zwackék a külső Ferencváros Duna-parti részére, a IX. kerületi Soroksári útra telepítették cégüket, amely mind a mai napig ott található. A cég, amely fénykorában több mint kétszáz különböző italt gyártott és Közép-Európa egyik legjelentősebb szeszfőzdéje volt, a császári udvar hivatalos szállítójává vált. Zwack József  igazgatása alatt az Unicumot kifejezetten katonák részére lapos üvegekbe töltötték az első világháború táján. Zwack József halála után a fia, Zwack Lajos  vette át a likőrgyárat. Zwack Lajos gyermeke Zwack János Jenő, akinek fia Zwack Péter üzletember, politikus volt. Az 1940-es évek megviselték a Zwack céget. 1944-ben 3 bombatalálat érte a gyárat, amely súlyos károkat szenvedett, ami pedig az épületből megmaradt, azt a németek kivonulásuk előtt felgyújtották. A gyárat teljesen helyreállították, ám 1948 őszén államosították, de a család hamis receptet adott át az államnak. A család kalandos körülmények között kényszerült elhagyni az országot, majd Olaszországban kezdték előállítani az Unicumot. Ettől fogva kétféle Unicum létezett: egy állami tulajdonban lévő hazai, és az Olaszországban előállított eredeti, melyet külföldön forgalmaztak. Zwack Péter 1970-ben vette át az akkor Olaszországban működő Zwack-cég irányítását, majd a 80-as években ő lett az első nagytőkés, aki visszavásárolta korábban államosított családi tulajdonát 1989-ben, és megkezdhette az eredeti Zwack Unicum újbóli magyar gyártását, majd 1993-ban a vállalat részvényeit bevezették a tőzsdén. (forrás: wikipedia.hu)

A elázott ember a márkától elválaszthatatlan szimbólummá vált. A komikus hajótörött, akit kitörő örömmel tölt el megmentőjét, egy üveg Unicum látványa, a vad tengeren a hirdetéstörténet egik legismertebb karaktere. A plakát dekorativitásának, a tökéletesen elkapott pillanatnak és a tömör üzenetnek köszönhetően ha valaki egyszer látta ezt a kompozíciót, soha többé nem felejtette el. Az ázott karakter mellett, a gömb alakú üveg a vörös kereszttel ugyanúgy a márka elengedhetetlen tartozékai. Először 1894-ben került ábrázolásra, és hamar ismertté vált világszerte. Azóta ugyanaz a design van használatban, és azóta sem készült Unicum hirdetés a jellegzetes üveg képe nélkül a huszadik század kezdete óta. Annak ellenére, hogy a plakát ennyire híres, mégis nagyon ritka. Ez a darab a bécsi Albertinában volt őrizve, ennek köshzönhető a kiváló állapota. Mielőtt az Albertinához kerüllt volna, a 20. század egyik legfontosabb gyűjtőjének, Julius Paulnak a tulajdonában volt. 

Mivel a plakát nincs szignózva, így biztosan nem tudhatjuk a szerzőjét. Sokáig Bortnyik Sándornak tullajdonították, de az ő neve legvalószínűbb, hogy a logo 1922-es újratervezésével hozható csak összefüggésbe. A ma is használatos logó, a piros háttéren lévő arany kereszt lehetséges, hogy Bortnyik munkája, de ezen a plakáton a korábbi verzió látható, amin egy vörös kereszt van fehér háttér előtt. A logo 1909 Áprilisa óta több magazinban is megjelent. A dátum arra enged következtetni, hogy a munka Pachl Viktor (1883-1977) nevéhez köthető, aki egy 1905 és 1909 között nyert egy pályázatot, aminek eredményeképpen megbízták az Unicum plakát megtervezésével. 

 

Hasonló plakátok


Vas kertibu%cc%81torok kereskedelmi plaka%cc%81t 1
Photo
Carl kunst   bilgeri skiing equipment 1910s german commercial sport poster
Biro mihaly a tarsasag the company newspaper 1914 hungarian vintage poster
Miklos vadasz   azt est newspaper 1915 vintage hungarian advertising poster wwi
30. otto rohr at the capital orfeum hungarian vintage poster
Bartos   szabo%cc%81 ferenc fe%cc%81le szegedi szala%cc%81mi 1920 as e%cc%81vek eredeti re%cc%81gi magyar kereskedelmi plaka%cc%81t
Albert sebille   french line ss paris 1921 vintage french sectional view cutaway leporello
Biczo st. stephen porter beer 1920 hungarian poster
2. gas week vintage poster art deco
Smelting zinc white paint w
The heart